Bemutatkozás

A nanotechnológia tudományát a gyors fejlődés és a mérnöki kíváncsiság keltette életre. A mai mérnöktársadalom, a fémekkel, polimerekkel és kerámiákkal dolgozó szakemberek az anyagok belsejébe szeretnének látni. Hiszen az új anyagok fejlesztése és az egyes anyagtípusok fizikai, kémiai és mechanikai tulajdonságainak megismerése és megértése az anyagok atomszerkezetében és mikro-szerkezetében van kódolva. Ahhoz, hogy olyan anyagokat lehessen gyártani, melyek környezetbarátok, könnyűek, ugyanakkor például megfelelő szilárdsággal és szívóssággal rendelkeznek, az anyagot felépítő atomok elhelyezkedését ismerni kell.

A nanotechnológia tudományának megismertetése, illetve a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán e tudományterületen folyó oktatás bemutatásának és segítésének céljából valósult meg ez a honlap, amit az intézmény által elnyert TÁMOP-4.2.1.-08/1-2008-0006, azaz A Miskolci Egyetem Technológia – és Tudástranszfer Centrumának kialakítása és működtetése című pályázat tett lehetővé.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara lehetőséget nyújt a műszaki tudományok iránt érdeklődőknek arra, hogy tudásukat a nanotechnológia tudományterületével, pontosabban annak megismerésével és kutatásával is bővítsék. A 2008/2009-es tanév őszi félévében indult Nanotechnológiai szakirány mind BSc, mind MSc szinten választható. A hallgatók megtanulhatják a nano-tudomány elméleti alapjait és azoknak a berendezéseknek (pásztázó elektronmikroszkóp, atomerő mikroszkóp, transzmissziós elektronmikroszkóp) a működését és felépítését, melyek lehetővé teszik, hogy az anyagok belsejébe, pontosabban az atomszerkezetébe láthassunk. Emellett olyan gyártástechnológiákkal is megismerkedhetnek, melyekkel például nanoszerkezetű, ultra-finomszemcsés szövetszerkezetű anyagok gyárthatók.

Ezt a honlapot elsősorban azon továbbtanulni vágyóknak szánjuk, akik fogékonyak a fizika, a kémia, valamint a matematika iránt, és mindezek mellett az újdonságok, a mérnöki fejlesztések is érdeklődési körüket képezik, illetve azon cégeknek, amelyek munkatársainak a végbemenő fejlesztések miatt szükséges e tudományterületen való továbbképzésük. De természetesen bárki betérhet hozzánk egy rövid nano-utazásra, hogy ezt a különleges és szép tudományt, és annak apró részleteit, vagy csak a hozzá kapcsolódó érdekes híreket és olvasmányokat megtekintse, és talán egy kicsit meg is szeresse ezt a tudományt, melynek még számos kiaknázatlan területe várja a kutatni vágyókat.